Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μάρτιος, 2021

Για εμάς εδώ στο χωριό θα είναι η "Πανσέληνος των Ανθισμένων Αμυγδαλιών"..

Ο Φυσιολατρικος Συλλογος Ξηρολιμνης για την επετειο της 25ης Μαρτιου:

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΥ.ΣΥ.Ξ.&Ε. "Με την ελπίδα να αναστοχαστούμε τα ωραία και υψηλά ιδανικά της επετείου και να παραδεχθούμε ότι ο αγώνας και η αυτοθυσία του 1821 στηρίχθηκε σε αυτούς που δεν φοβήθηκαν, δεν είχαν διλήμματα και ιδιοτέλεια και να σκεφτούμε πως ο εορτασμός των 100 χρόνων δεν έγινε γιατί συνέπεσε με τη Μικρασιατική τραγωδία ,να   συνδέσουμε τη σημερινή μέρα  με τον αγώνα κατά της οποίας μορφής τυραννίας ! Σας ευχόμαστε η γιορτή να μην είναι μόνο θέαμα, αλλά ενεργή συμμετοχή στη δράση! " Φυσιολατρικός Σύλλογος Ξηρολίμνης & Εθελοντών ΦΥ.ΣΥ.Ξ.Ε.

Οι επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση σαφώς και τονώνουν το αίσθημα περηφάνιας κάθε λαού, όμως ο αγώνας είναι καθημερινός και ασταμάτητος για όλα τα ιδανικά μίας -αληθινά - δημοκρατικής κοινωνίας!! *Η ζωγραφιά είναι της φίλης Μαρίας Μητρογιάννη

 

Ξηρολιμνη:Οι πρωτες φωτογραφιες απο την χιονοπτωση Μαρτιου

 

Ξηρολιμνη: Το ξερό δέντρο γέμισε λευκά-ροζ άνθη,"παλεύει" με τα χιόνια του Μάρτη για να γίνει η γνωστή μας αμυγδαλιά και να μείνει αιώνιο σύμβολο της ελπίδας!!

 

Η τοπική κοινωνία και το σχολείο αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με εθελοντικές δράσεις και ανταλλαγές ιδεών! Με τις σκέψεις αυτές το κατάστημα #ΠΡΟΟΔΟΣ_ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ δώρισε στο Δημοτικό Σχολείο Ξηρολιμνης και τους μικρούς μαθητές μάσκες και αντισηπτικά, με την ελπίδα ότι: "Ο δρόμος του μέλλοντος δεν θα περιορίζει, ούτε θα απομονώνει τους ανθρώπους" Ευχαριστώ τη φίλη Νατάσσα Βρετάκου (Διευθύντρια Δημ.Σχολειου Ξηρολιμνης), "Σας ευχαριστώ για την αληθινή αγάπη σας και την προθυμία να βοηθήσετε τις διάφορες δράσεις τις κοινότητας στο παρελθόν. Είναι βεβαιότητά μου ότι δεν περιοριστηκατε στο στερεοτυπικό σας ρόλο, αλλά βοηθήσατε τα παιδιά του σχολείου μας ουσιαστικά!" Κυριαζιδης Φίλιππος

 

Τα δαμασκηνα της Κοτσιαθηνας - Η Ξηρολιμνη του χθες (Γραφει ο Λαμπης Κυριαζιδης)

 ΤΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΤΗΣ . .ΚΟΤΣΙΑΘΗΝΑΣ Ποιός απο τους. .παλιους δεν θυμάται την Αθηνά Γραμματοπουλου με το παρατσούκλι Κοτσιαθηνα.  .Γραφικη φιγούρα να περπατά σκυμμενη και συνήθως να μονολογει. . . Ζούσε μόνη της σ ενα διπατο σπίτι ,χωρίς κήπο,χωρίς αυλαγα. . Δίπλα στης θείας μου της Ξένης Παναγιωτιδη. Ο αυλαγας της ηταν εκατό μέτρα δυτικά και στη μέση του είχαν ευδοκιμήσει δυο τρεις δαμασκηνιες(σταμπολια) περιζήτητες τα χρόνια εκεινα.   Όταν άρχιζαν να ωριμάζουν τα δαμασκηνα πήγαινε και καθόταν απο κάτω,σ ενα μικρό σκαμνακι και . .φυλαγε.  Κάποια φορά είχε δέσει στον κορμό μιας δαμασκηνιας ενα μαύρο σκυλι. . Μερικά βράδια κοιμόταν εκει.  Εμεις. . παιδιά τοτε. . .σκαρφιζομασταν ενα σωρο τρόπους και οργανωναμε επιδρομές και γιομιζαμε τον κόρφο μας. . . Πέρασαν πολλά χρόνια και ενα καλοκαιρινό απόγευμα συζητούσαμε στο καφενείο για τα παιδικά "κατορθώματα" μας. .  .Για τα Δαμασκηνα της Κοτσιαθηνας,για τα καρυδια του Χαραλαμπου του Αβραμιδη πισω απο το σπιτι του Λεωνιδα,για τα κυδωνια

Η Αναστασία Ποιμενίδου - Κυριακίδου από την Ξηρολίμνη

  Η Αναστασία Ποιμενίδου - Κυριακίδου από το Ρουσίο της Κρώμνης στην Ξηρολίμνη ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2010 Εκατόν ένα ετών ήταν η Αναστασία Ποιμενίδου - Κυριακίδου , όταν (πήγαμε και τη βρήκαμε στην Ξηρολίμνη Κοζάνης , μετά από τηλεφώνημα του μηχανικού και συγγραφέα Νίκου Κυριαζίδη . Ήταν μήνας Ιούνιος του 2009.Τον Ιανουάριο του 2010 η σεβαστή ηλικιωμένη από το Ρουσίο της Κρώμνης του Πόντου πέθανε σε ηλικία 102 ετών. Με τη βοήθεια των τριών παιδιών της, του Δημήτρη , του Σοφοκλή και της Άννας Κυριακίδου - Xαζαρίδου , αλλά και την πολύτιμη βοήθεια του Νίκου Κυριαζίδη , πήραμε τη συνέντευξη με δυσκολία, γιατί η Αναστασία Ποιμενίδου - Κυριακίδου είχε μεγάλο πρόβλημα στην ακοή. Κοινή καταγωγή από το Ρουσίο και ιστορίες Μόλις μας είδε η γιαγιά Αναστασία δεν έκρυβε τη χαρά της, προπάντων όταν πληροφορήθηκε από τον Νίκο Κυριαζίδη ότι ο πατέρας μου Βασίλης Τελίδης ήταν από το Ρουσίο. «Ο Βασίλτς τη Μαρίας τη Τελάβας έτον πολλά Μασχαρέας. Θυ­μούμαι, έναν βράδον εφόρεσεν τη ποπά τα λώματα

Καλημέρα απο τις κρυμμένες ομορφιές της Ξηρολιμνης!! Το παλιό πετρόχτιστο καμίνι-ασβεσταριό θυμίζει στους νεώτερους περιπατητές, τη σοφία, την ευρηματικότητα και το μόχθο των παλαιοτέρων. Από τις στιγμές που η ματιά δεν αποφασίζει τι να θαυμάσει πρώτα! Ουρανό,μακρινή θέα στο βουνό ή το στενό Μπουγάζι προς Σιάτιστα; Και φυσικά το πετρόχτιστο καμίνι κ καλυβάκι που έχτισε το 1950 ο τεχνίτης πέτρας κ πελεκάνος Αλέξιος Χρυσοχόου.

 

Τιποτε δεν είναι πιο ουσιαστικό από το να γεμίζεις την καρδιά σου με χαμόγελα παιδιών! Ο εθελοντισμός και η προσφορά ,υλική ή μη, μπορεί να γίνει καθημερινότητα για όλους ! Στα πλαίσια της ουσιαστικής πολιτικής ,με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του καταστήματος #ΠΡΟΟΔΟΣ_ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ έγινε μια μικρή έκπληξη στους μαθητές του νηπιαγωγείου Ξηρολιμνης! Ευχαριστώ τη Νηπιαγωγό μας κα.Φιλιώ ,για το γνήσιο χαμόγελο και τη χαρά της!

 

Ξηρολιμνη: Από τα χαράματα μύρισε φρέσκια λαγάνα ...παρασκευάζεται με μεράκι από τον φούρνο Λεωνιδάκη!

 

Ξηρολίμνη 1968 - Eκκίνηση αγώνα ποδηλασίας δρόμου (που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1968), από την Ξηρολίμνη Κοζάνης με τερματισμό το εθνικό στάδιο Κοζάνης.(διακρίνεται στο φόντο το βουνό μας Καγιάπασι και οι χαρακτηριστικές κολώνες ρεύματος στον αλευρόμυλο)

 

Η αγάπη όλων μας για τον αξέχαστο Ηρακλή... παρακίνησε τον Μίμη Κοπάνογλου να μου στείλει το παρακάτω βίντεο. Τον ευχαριστούμε για την δυνατότητα που μας δίνει να θυμηθούμε αυτόν που μέχρι πρόσφατα συνέδεσε το όνομα του με το παραδοσιακό καφενείο του χωριού μας!

 

Αν ο καφές είχε όνομα...θα λεγόταν Ηρακλής!! *ο αείμνηστος Ηρακλής Σεμερτσίδης (φώτο αρχείου xirolimni.com)

O Πατήρ Ελευθέριος Δεμερτζίδης στην τελευταία του Θεία Λειτουργία στην Ξηρολίμνη, πριν συνταξιοδοτηθεί.ΒΙΝΤΕΟ

H συγκλονιστική ζωή της Καλλιόπης Μακρίδου απο την Ινέπολη του Πόντου.Το πέρασμα της απο την Ξηρολίμνη κατα την ανταλλαγή πληθυσμού.

  AΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ: (Διηγείται η ίδια ... )       Ταξιδεύοντας το καράβι έκανε στάση σε δύο τρία νησιά και άφηνε κόσμο. Εμάς μας πήγανε στη  Θεσσαλονίκη . Μας βάλανε σε φορτηγά αυτοκίνητα και πήγαμε στο  Αμύνταιο . Εκεί καθήσαμε να ξεκουραστούμε.  Όταν σηκωθήκαμε να φύγουμε πάει να σηκωθεί η μάνα μου και πέφτει κάτω και πεθαίνει...  «Τι θα κάνετε;» μας λένε «θα έρθετε μαζί μας ή θα μείνετε εδώ;» Πού να μείνουμε … στην ερημιά;;;  Αφήνουμε τη μάνα μας στη μέση του δρόμου και φύγαμε μαζί με τους  άλλους.   Φτάσαμε στην Ξηρολίμνη .   Μας βάλανε όλους σε ένα σχολείο. Ξυπνάω ένα πρωί και βλέπω την αδελφή μου δίπλα μου πεθαμένη..      Μετά άρχισαν να δίνουν στον κόσμο σπίτια και λίγοι - λίγοι έφευγαν από το σχολείο. Εγώ έμεινα μοναχή μου, πού να πάω; Βγήκα στον δρόμο πήγα σε ένα σπίτι τους ζήτησα λίγο ψωμί και μου έδωσαν.  Το βράδυ βρήκα ένα σταύλο, είχε αγελάδες μέσα, είδα ότι ήτανε δεμένες. Μπήκα μέσα. πήγα σε μια γωνιά και κοιμήθηκα.  Το πρωί ήρθε μια γυναίκα να ταϊσει  τις

Ξηρολιμνη:Σπανιο φωτογραφικο ντοκουμεντο απο το 1934

  Σπάνιο φωτογραφίκο ντοκουμέντο απο το 1934, έτος κατά το οποίο χτίστηκε ο ναός μας (Άγιος Γεώργιος) με εθελοντική εργασία των συγχωριανών αλλά και την οικονομική συνδρομή τους. Ειναι χαρακτηριστικό οτι οι πρώτες Ιερές Ακολουθίες τελέσθησαν υπαίθρια(φώτο), αφού πρώτα είχε τοποθετηθεί το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τα στασιδια των Ιεροψαλτών!! 🎨Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε και λίγο χρώμα στο ασπρόμαυρο· αλλά ρομαντικό παρελθόν μας!! 📷 ''Η Ξηρολίμνη του χθές'' είναι ένα προτζεκτ συγκέντρωσης φωτογραφικού υλικού,πληροφοριών,ψηφιακής αποτύπωσης τους και δημιουργίας εκθεσιακών χώρων, που έλαβε χώρα στην Ξηρολιμνη την περίοδο 2011-2019 υπό την προεδρία του Φίλιππου Κυριαζιδη και βασικούς συντελεστές τους : Λάμπη Αβραμίδη,Λευτέρη Λυπηρίδη,Σωκράτη Λυπηριδη,Φίλιππο Κυριαζιδη,Κωστα Τοκμακιδη και Χριστόφορο Χριστοφοριδη.



ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων